Stimați cetățeni ATENȚIE AMBROZIA!

Stimați cetățeni ATENȚIE AMBROZIA! ‼️ Planta Ambrozia reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică. Din cauza potențialului său alergenic ridicat, ambrozia poate cauza alergii severe și complicații respiratorii. În perioadele de polenizare, această plantă afectează un număr semnificativ de persoane, inclusiv copii și vârstnici, provocând simptome precum strănuturi, ochi iritați și lăcrimare, tuse, dificultăți de respirație și chiar crize de astm. ✅Recomandările specia...liștilor pentru diminuarea riscului pentru sănătate a buriuienii Ambrozia: - Pregătiți-vă din timp pentru sezonul polenic. - Evitați expunerea la polen dimineața, când nivelul este maxim. - Evitați plimbările în zilele însorite sau cu vânt, mai ales între orele 10:00 și 16:00. - Circulați cu mașina cu geamurile închise. - Spălaţi-vă părul de fiecare dată când faceţi duş, deoarece este un mediu perfect pe care aderă polenul. - Spălaţi-vă frecvent pe faţă şi pe mâini. - Purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor. - Utilizați aparate de aer condiționat cu filtre. - Utilizați un umidificator pentru a menține umiditatea între 30-60% și un purificator de cameră. - Inchideți ferestrele în timpul sezonului, aerisirea se face doar dimineața devreme și seara. - Instalați plase antipolen la ferestrele locuințelor (peste plasele impotriva insectelor). - în cazuri severe, se indică purtarea unor măști cu filtru antipolen. - evitați introducerea polenului în casă prin haine, obiecte sau animale de companie. - Evitați uscarea hainelor în aer liber. - Schimbați-vă imediat ce intrați în casă. - când călătoriți, informați-vă despre concentrația de polen din zona pe care o vizitați. ✅Ce puteți face pentru a preveni răspândirea ambroziei: - familiarizați-vă cu aspectul ambroziei pentru a o putea identifica în grădinile sau spațiile publice; - dacă găsiți ambrozie pe proprietatea dumneavoastră, îndepărtați planta înainte de a înflori. Este important să purtați mănuși și mască pentru a evita contactul direct cu planta; - anunțați autoritățile locale despre prezența ambroziei în spațiile publice sau pe terenurile neîngrijite. ✅Responsabilii de combatere: ✔️Primăriile, ✔️Direcțiile raionale pentru agricultură şi alimentație, ✔️Inspectoratul pentru Protecția Mediului Tel. O(22) 22-69-41 E-mail: mediu@ipm.gov.md ✔️Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor Tel/fax: 0(22) 26-46-40 E-mail: info@ansa.gov.md Platforma Viber: 067 144 111 (STOP AMBROZIA) ✔️Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile teritoriale E-mail: anticamera@ansp.gov.md Toți cetățenii sunt rugați să se implice activ în combaterea ambroziei. Doar printr-un efort comun putem reduce impactul acestei plante asupra sănătății noastre.

Stimați cetățeni ATENȚIE AMBROZIA!
Stimați cetățeni ATENȚIE AMBROZIA!

Stimați cetățeni ATENȚIE AMBROZIA!

Planta Ambrozia reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică. Din cauza potențialului său alergenic ridicat, ambrozia poate cauza alergii severe și complicații respiratorii. În perioadele de polenizare, această plantă afectează un număr semnificativ de persoane, inclusiv copii și vârstnici, provocând simptome precum strănuturi, ochi iritați și lăcrimare, tuse, dificultăți de respirație și chiar crize de astm.

✅Recomandările specialiștilor pentru diminuarea riscului pentru sănătate a buriuienii Ambrozia:

 • Pregătiți-vă din timp pentru sezonul polenic;
 • Evitați expunerea la polen dimineața, când nivelul este maxim;
 • Evitați plimbările în zilele însorite sau cu vânt, mai ales între orele 10:00 și 16:00;
 • Circulați cu mașina cu geamurile închise;
 • Spălaţi-vă părul de fiecare dată când faceţi duş, deoarece este un mediu perfect pe care aderă polenul;
 • Spălaţi-vă frecvent pe faţă şi pe mâini;
 • Purtați ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;
 • Utilizați aparate de aer condiționat cu filtre;
 • Utilizați un umidificator pentru a menține umiditatea între 30-60% și un purificator de cameră;
 • Inchideți ferestrele în timpul sezonului, aerisirea se face doar dimineața devreme și seara;
 • Instalați plase antipolen la ferestrele locuințelor (peste plasele impotriva insectelor);
 • în cazuri severe, se indică purtarea unor măști cu filtru antipolen;
 • evitați introducerea polenului în casă prin haine, obiecte sau animale de companie.
 • Evitați uscarea hainelor în aer liber;
 • Schimbați-vă imediat ce intrați în casă;
 • când călătoriți, informați-vă despre concentrația de polen din zona pe care o vizitați.

✅Ce puteți face pentru a preveni răspândirea ambroziei:

 • familiarizați-vă cu aspectul ambroziei pentru a o putea identifica în grădinile sau spațiile publice; 
 • dacă găsiți ambrozie pe proprietatea dumneavoastră, îndepărtați planta înainte de a înflori. Este important să purtați mănuși și mască pentru a evita contactul direct cu planta;
 • anunțați autoritățile locale despre prezența ambroziei în spațiile publice sau pe terenurile neîngrijite.

✅Responsabilii de combatere:

✔️Primăriile,

✔️Direcțiile raionale pentru agricultură şi alimentație,

✔️Inspectoratul pentru Protecția Mediului Tel. O(22) 22-69-41 E-mail: mediu@ipm.gov.md

✔️Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor Tel/fax: 0(22) 26-46-40 E-mail: info@ansa.gov.md Platforma Viber: 067 144 111 (STOP AMBROZIA)

✔️Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile teritoriale E-mail: anticamera@ansp.gov.md

Toți cetățenii sunt rugați să se implice activ în combaterea ambroziei. Doar printr-un efort comun putem reduce impactul acestei plante asupra sănătății noastre.